2531084287 5, Mayor Bletsa Str. (Opposite Hall) - 3rd floor, Komotini papadsavas@yahoo.gr

Άσκηση και καλύτερη διατροφή τα κλειδιά της αντιμετώπισης του διαβήτη

Άσκηση και καλύτερη διατροφή τα κλειδιά της αντιμετώπισης του διαβήτη

Άσκηση και καλύτερη διατροφή τα κλειδιά της αντιμετώπισης του διαβήτη

Σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, τονίστηκε κατά την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν το ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής και οι Λέσχες Lions «Ορφέας» Κομοτηνής και Leo «Θράξιππος»

 

Τις συνέπειες της αύξησης των ασθενών με διαβήτη, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η συστηματική άσκηση μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες ανέλυσαν ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, Στρ. Ιατρός - Παθολόγος - Διαβητολόγος και ο κ. Απόστολος Σπάσης, PhD Διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ- ΔΠΘ κατά τη διάρκεια  ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το 1ο και 2ο  ΚΑΠΗ του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής με τις Λέσχες Lions «Ορφέας» Κομοτηνής και Leo «Θράξιππος».  Το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν: «Σακχαρώδης Διαβήτης - Διαβητικό πόδι – Η θεραπευτική δράση της άσκησης σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη» και αυτή πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 26 Απριλίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής.

Το ΚΕΜΕΑ κάνει πάντα τέτοιες προσπάθειες, για την ενημέρωση των μελών του, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Γκαράνης, μέσα στις οποίες εντάσσεται και η συγκεκριμένη εκδήλωση.
 
Το θέμα αυτό αφορά ένα σημαντικό μέρος ατόμων της τρίτης ηλικίας, για αυτό και ο κ. Γκαράνης θεωρεί πως είναι καλό να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια, μέσω και της άσκησης.

Υποσχέθηκε δε πως θα συνεχίσουν αυτά τα σεμινάρια, ώστε τα μέλη τους να γνωρίσουν τους εαυτούς τους και να μπορούν και να αυτοπροστατεύονται.
 
Τη σημασία που δίνουν οι Lions στα θέματα υγείας, βάζοντάς τα ως πρώτη προτεραιότητα τόνισε η Γραμματέας της Λέσχης Lions «Ορφέας» Κομοτηνής κ. Ξανθούλα Δουμπουλάκη, σημειώνοντας πως μέσα από τις εισηγήσεις των αξιόλογων ομιλητών, ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα του διαβήτη.
 
«Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν πάντα ανταπόκριση στο κοινό, γιατί είναι θέματα σοβαρά, θέματα ζωτικά και προσπαθούμε αν κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται. 

 


Αυξάνει το διαβήτη ο σύγχρονος τρόπος ζωής 

Στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του διαβήτη, μιας μάστιγας της σύγχρονης εποχής όπως τον χαρακτήρισε, αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, που μίλησε για το τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί, αλλά και για το διαβητικό πόδι, το οποίο παραμελείται από τους ασθενείς.
 
Όπως ανέφερε στην Ελλάδα, ενώ ο διαβήτης πριν από 20 χρόνια βρισκόταν στο 2-2,5%, έχουμε φτάσει στο 8-8,5% με πιθανότητα να φτάσουμε στο 12-13% το 2025. Κύριος ένοχος για την αύξηση αυτή είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, αν και φυσικό παράγοντα  αποτελούν και τα γονίδια του κάθε ατόμου.
 
Για την πρόληψη πάντως, βοηθά ο τρόπος ζωής, με σωστό σωματικό βάρος και σωστή διατροφή, με ένα 30-40% να μειώνει την εμφάνιση του διαβήτη, ενώ υπάρχουν νέα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους, και προστατεύουν πολύ την καρδιά. 

 

 

Πρωταρχικό μέλημα του διαβητικού η άσκηση

Για τη θεραπευτική δράση της άσκησης σε αυτή την κατηγορία των ασθενών μίλησε ο κ. Απόστολος Σπάσης, που θεωρεί πως αποτελεί το πρωταρχικό στοιχείο στο οποίο μπορεί να εστιάσει ένας διαβητικός ασθενής.
 
Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι κάνουν φυσική δραστηριότητα αντί της συστηματικής άσκησης, για αυτό και αυτή θα πρέπει να γίνεται πιο συστηματικά και μεθοδευμένα, σε οργανωμένα κέντρα διαβητολογικής αποκατάστασης.
 
Όπως ανέφερε, το ΤΕΦΑΑ έχει κάποια ερευνητικά προγράμματα για αυτό, όμως ακόμα δεν υπάρχει σε όλους αυτή η κουλτούρα.
 
«Η κουλτούρα της άσκησης καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στη νέα γενιά που είναι πιο προσανατολισμένη προς αυτή, ενώ οι παλιότερες γενιές δεν ήταν. κάνουν κάποια δραστηριότητα θεωρώντας ότι είναι άσκηση ενώ στην πραγματικότητα είναι μια πολύ ήπια φυσική δραστηριότητα» τόνισε, και σίγουρα η ήπια δραστηριότητα δεν μπορεί να πετύχει υποστροφή του φαινομένου.

Back